Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει το Εμπόριο Ελεφαντόδοντου

Από τη Φοίβη Κουβελά, LL.M. 

Στην προσπάθεια να ανατρέψει την παγκόσμια τάση αυξανόμενης απώλειας ειδών άγριας πανίδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε στις 16 Δεκεμβρίου 2021 αναθεωρημένη Καθοδήγηση σχετικά με το Καθεστώς της ΕΕ που διέπει το Εμπόριο Ελεφαντόδοντου.

Τα νέα μέτρα αφορούν και το εμπόριο και την εισαγωγή/εξαγωγή ακατέργαστου και επεξεργασμένου ελεφαντόδοντου. Συγκεκριμένα,

Το ενδοενωσιακό εμπόριο:

(α) αναστέλλεται για τα ακατέργαστα δείγματα με εξαίρεση το ελεφαντόδοντο για επισκευές μουσικών οργάνων προ του 1975 και αντικών προ του 1947 υψηλής πολιτιστικής, καλλιτεχνικής ή ιστορικής σημασίας. Αυτές οι εξαιρέσεις θα απαιτούν πιστοποιητικό από την Εθνική Αρχή Διαχείρισης.

(β) αναστέλλεται για τα επεξεργασμένα δείγματα μετά το 1947, εξαιρουμένων των μουσικών οργάνων προ του 1975. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι εμπορικές συναλλαγές θα επιτρέπονται μόνο με πιστοποιητικό από την Εθνική Αρχή Διαχείρισης.

Η επανεξαγωγή και εισαγωγή αντικειμένων:

(α) αναστέλλεται για δείγματα από ακατέργαστο ελεφαντόδοντο,

(β) η χορήγηση αδειών για εισαγωγή και επανεξαγωγή κατεργασμένου ελεφαντόδοντου περιορίζεται στα μουσικά όργανα προ του 1975 και στις πωλήσεις αντικών προ του 1947 υψηλής πολιτιστικής, καλλιτεχνικής ή ιστορικής σημασίας σε μουσεία.

Η Καθοδήγηση επιτρέπει τη χορήγηση άδειας επανεξαγωγής για ακατέργαστο ελεφαντόδοντο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες το διαχειριστικό όργανο βεβαιώνεται ότι το αντικείμενο αποτελεί μέρος γνήσιας ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών μεταξύ έγκριτων ιδρυμάτων· ή αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο το οποίο μεταφέρεται στο πλαίσιο οικογενειακής μετεγκατάστασης· ή μεταφέρεται για σκοπούς επιβολής του νόμου ή για επιστημονικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την προηγούμενη Καθοδήγηση του 2017, το ενδοενωσιακό εμπόριο επεξεργασμένου ελεφαντόδοντου το οποίο είχε εισαχθεί στην Ευρώπη μεταξύ 1975 και 1990 και η επανεξαγωγή και εισαγωγή επεξεργασμένου ελεφαντόδοντου που είχε αποκτηθεί μεταξύ 1947 και 1990 επιτρεπόταν. Επιπλέον, δεν υπήρχε περιορισμός στην εισαγωγή εντός Ευρώπης και στην επανεξαγωγή για εμπορικούς σκοπούς επεξεργασμένων δειγμάτων προ του 1947. Η καινούργια Καθοδήγηση εισαγάγει πιο αυστηρούς περιορισμούς, όπως αναλύονται παραπάνω, οι οποίοι πρακτικά απαγορεύουν το εμπόριο και τη διασυνοριακή μεταφορά ελεφαντόδοντου.