Νέα Παράταση της Προσωρινής Μείωσης ΦΠΑ Πώλησης και Εισαγωγής για Έργα Τέχνης

Η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ πώλησης και εισαγωγής για ορισμένα έργα τέχνης παρατάθηκε εκ νέου μέχρι τις 30/6/2024. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε για τις μειώσεις αυτές εδώ.

Συγκεκριμένα, για το διάστημα μεταξύ 27/10/2020 και 30/6/2024, η πώληση των κάτωθι αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, εάν πραγματοποιείται από τον ίδιο τον δημιουργό τους ή τους διαδόχους του: ζωγραφικοί πίνακες και σχέδια, που έχουν γίνει εξ ολοκλήρου με το χέρι, έργα κολάζ, εικόνες χαρακτικής, χαλκογραφίας και λιθογραφίας, έργα αγαλματοποιΐας ή γλυπτικής, εκμαγεία γλυπτών, οκτώ (8) το πολύ αντιτύπων, τα οποία γίνονται υπό την εποπτεία του ίδιου του καλλιτέχνη ή των διαδόχων του.

Παρατείνεται επίσης η μείωση του ΦΠΑ εισαγωγής στην Ελλάδα στο 13% για αντικείμενα τέχνης, συλλογών και αρχαιοτήτων. Οι συλλέκτες και έμποροι που σκοπεύουν να εισαγάγουν έργα τέχνης στην Ελλάδα μπορεί να θέλουν να ωφεληθούν από αυτή τη μείωση και να μεταφέρουν τη συλλογή τους στην Ελλάδα μέχρι 30/6/2024.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και θα ενημερώνουμε για τυχόν περαιτέρω παρατάσεις.